Трново се налази на 43° 39´ 31″ сјеверне географске ширине и 18° 26´ 42″ источне географске дужине, на 850 м надморске висине, у брдовитим предјелима Трескавице и Јахорине. Смјештено је у међупланинском простору Босне и Херцеговине, јужно од Сарајева, површине 138 км² и са1983 становника.

        Само урбано подручје Трнова карактерише издужен облик, положен у правцу сјевер-југ, смјештено је у алувијалном проширењу ријеке Жељезнице, а протеже се од насеља Тошићи и Широкари на југу до улаза у кањонски дио којим је Трново на сјеверу одвојено од Федерације Босне и Херцеговине. Дужина урбаног подручја износи око 4,3 км, а његова просјечна ширина је око 1,3 км, односно укупна површина урбаног подручја износи 567 ха.

         У ово подручје укључен је долински, равничарски дио ријеке Жељезнице просјечне ширине око 500 м, те источне и западне падине њеног обода у појасу од 400 до 600 м. Тако је у урбано подручје укључен и доњи дио слива десних притока Жељезнице, Љуштре  и Широкарнице.

        На западном дијелу општине налази се планина Бјелашница (2067 м), а на јужном Трескавица (2088м ) и сјевероисточном Јахорина ( 1913 м ).

         Поред географског  и саобраћајни положај има важност за општину Трново, обзиром да се Трново налази на 25. километру магистралног пута Сарајево- Требиње -Подгорица и налази се између магистралних праваца који повезују Јадранско море са континенталним залеђем.

         Општина Трново је једна од шест општина у саставу Града Источно Сарајево, те на сјеверозападу граничи са територијом општине Пале, на сјеверу са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а на југу са општином Калиновик.