+387 57 610-237   /   info@trnovo-rs.com

Blog

јул 30, 2021 0 Comments

Обиљежена годишњица страдања Срба у Трнову

У знак сјећања на све погинуле борце и цивиле Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трнова је у сарадњи са општином Трново обиљежила 30.јули- православни празник Огњену Марију дан страдања 130 припадника Војске Републике Српске и 101 цивила ове општине. Служена је литургија у храму Светог Великомученика Георгија, а потом парастос код централног спомен обиљежја у Трнову.
Вијенце и цвијеће на спомен-обиљежју у Трнову положили су изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Трново Драгомир Гаговић, Горан Тимотија из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, члан Колегијума директора Института за нестала лица Никола Перишић.

Вијенце су положили и представници Скупштине града Источно Сарајево, Борачке организације, Црвеног крста Републике Српске, Трећег /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

На спомен-обиљежју на Рогоју  oбављен је парастос, a вијенце и цвијеће положили су начелник општине Трново Драгомир Гаговић, начелник општине Калиновик Радомир Сладоје, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, те представници борачких организација општина Билећа, Фоча, Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Порука са овог скупа је да се овај догађај не смије никада заборавити, јер ова исписана имена нас подсјећају на њихов страдалнички пут у стварању Републике Српске, али и да се процесуирају одговорни за злочине.