Удружење пољопривредних произвођача општине Трново регистровано је у мају 2010.године и једно је од оснивача Удружења пољопривредника Града Источно Сарајево. Од првог дана оснивања Удужење се активно укључило у рјешавање проблема пољопривредника са подручја општине Трново, првенствено око откупа млијека, остваривања подстицаја од стране Министарства пољопривреде Републике Српске, организовања и узимања млијечних узорака за анализу и класирање млијека, вађење млијечних картона и др.

У партнерству са ХУГ “ Жена Трнова “ реализовали су пројекат УНДП-а “ Мотивација и укључивање пољопривредника у изради стратегије општине Трново “ гђе су одржали два предавања и активно укључили пољопривреднике да дају своје идеје за израду Стратегије.

У сарадњи са Ветеринарском станицом Источна Илиџа организовали су за пољопривреднике који су у систему откупа млијека, вађење крви и израду картона за млијечна грла.

Чланови удружења присуствовали су семинарима и предавањима из области пољопривреде, а посјетили су и Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду.

Од Министарства пољопривреде РС, као новоформирано удружење, добили су материјално-техничку помоћ за опремање канцеларије и канцеларијски материјал.

Ово удружење има добру сарадњу са Развојном агенцијом Града Источно Сарајево (РАИС) и у току је реализација пројекта “ Промовисање туристичке понуде општине Трново кроз израду атласа љековитог биља општине Трново “.