+387 57 610-237   /   info@trnovo-rs.com

Blog

март 31, 2021 0 Comments

Одржан састанак у вези деминирања дијела општине Трново

У кабинету начелника општине данас је одржан заједнички састанак између представника локалне заједнице, БХ МАК – Регионална канцеларија Пале и представника ШГ “Трескавица“ Трново на тему припреме пројекта за деминирање, конкретно јужног физички одвојеног дијела општине Трново под називом  МСП „Турови“ које обухвата близу 2 км2 минско сумњиве опасне површине. План је да пројекат буде припремљен до половине 2021.године, те да се нађе на листи приоритета за деминирање 2022.године. БХ МАК има најаву и заинтересованост од Оружаних снага БиХ за овај пројекат и надају се реализацији односно деминирању овог подручја у сљедећој календарској години.

Пројекат се финансира из буџета Оружаних снага БиХ, хуманитарно деминирање. Рок за припрему пројекта је прва половина 2021.година, а рок за деминирање је до краја деминерске сезоне у идућој 2022.години.

По подацима БХ МАК-а Трново је општина са средњом угрожености када су у питању минске површине, тако да нешто више од 4,2 км2 чине сумњиве површине и подијељене су у двије зоне у сјеверни и јужни физички одвојени дио општине. План за сљедећу годину је да и сјеверни дио, под називом МСП „Богатићи“ , буде припремљен за деминирање како би комплетирали још једну општину на подручју града Источно Сарајево.