Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Trnovo registrovano je u maju 2010.godine i jedno je od osnivača Udruženja poljoprivrednika Grada Istočno Sarajevo. Od prvog dana osnivanja Uduženje se aktivno uključilo u rješavanje problema poljoprivrednika sa područja opštine Trnovo, prvenstveno oko otkupa mlijeka, ostvarivanja podsticaja od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, organizovanja i uzimanja mliječnih uzoraka za analizu i klasiranje mlijeka, vađenje mliječnih kartona i dr.

U partnerstvu sa HUG ” Žena Trnova ” realizovali su projekat UNDP-a ” Motivacija i uključivanje poljoprivrednika u izradi strategije opštine Trnovo ” gđe su održali dva predavanja i aktivno uključili poljoprivrednike da daju svoje ideje za izradu Strategije.

U saradnji sa Veterinarskom stanicom Istočna Ilidža organizovali su za poljoprivrednike koji su u sistemu otkupa mlijeka, vađenje krvi i izradu kartona za mliječna grla.

Članovi udruženja prisustvovali su seminarima i predavanjima iz oblasti poljoprivrede, a posjetili su i Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

Od Ministarstva poljoprivrede RS, kao novoformirano udruženje, dobili su materijalno-tehničku pomoć za opremanje kancelarije i kancelarijski materijal.

Ovo udruženje ima dobru saradnju sa Razvojnom agencijom Grada Istočno Sarajevo (RAIS) i u toku je realizacija projekta ” Promovisanje turističke ponude opštine Trnovo kroz izradu atlasa ljekovitog bilja opštine Trnovo ”.